torstai 21. huhtikuuta 2016

Kirjoneulekuviot ja tekijänoikeudet

Villi maailma


Aina aika ajoin tulee vastaan facebookin villasukkaryhmissä keskustelua kirjoneulekuvioiden myymisestä ja tekijänoikeuksista. Onhan se sellainen aihe, jota varmaan monet pohtivat miettiessään uskallanko julkaista tekemäni mallin omanani vai saanko heti osuman päähäni tuomarin nuijasta! En nyt ala kaivelemaan lakitekstejä tekijänoikeuksista vaan esitän oman näkemykseni siitä, mikä on omaa ja mikä lainattua. Otetaan vaikka esimerkiksi perinteinen kuvio sydän ja vertailukohdaksi aakkoset kuten joku vertasi eräässä ryhmässä kirjoneulekuvioita aakkosiin.

Ensiksi tehdään perussydän, joka vastaa aakkosissa tavallista kirjainta. Joku muinoin on keksinyt aakkoset, eikä kukaan minunkaan päätä vadille vaadi siitä, että tässä tekstissä lainaan jonkun keksimiä aakkosia. Tämä asiahan on aivan päivänselvä. Siis vakiintunut kuvio sydän:



Tätä sydäntä voidaan siis pitää saman vertaisena kuin mitä tahansa aakkosten kirjainta. Saa käyttää, mutta ei oo pakko hei. Vai mitä?

Kirjoneulekuvioinnin suunnittelun haasteet ja samankaltaisuudet tulevat esiin juurikin tällaisissa yksinkertaisissa kuvioissa. Kun halutaan esim. pieniä neljän ja kuuden silmukan toistokuvioita, törmätään aina siihen, että neliöiden määrä on vakio. Eikä tuohon sydämen 6x7 neliön ruutuun, kovin montaa erilaista sydäntä saa piirrettyä niin että se olisi aivan uniikki. Ja toisekseen ei kukaan pysty meille kertomaan kuka sydänkuvion on keksinyt. Johtopäätös tästä on siis, että sydäntä saa käyttää ja miksei myös siitä johdettua mallia saisi myydä eikö? Ei tietenkään mitenkään uniikkia, mutta ei tekijänoikeuksia rikkovaa.

Seuraavaksi johdetaankin sitten sydänkuviosta muunnos. Eli aletaan yhdistä aakkosten kirjaimia toisiinsa. Jälleen kerran sama asia kuin edellä. Ei saada tuomiota siitä, että ollaan yhdistetty kirjaimista sanoja.


Eikä mitenkään kovin omaperäistä, mutta sallittavaa. Samoin nämä sydämen asettelut:



No entäs kun aletaan yhdistää sanoista lauseita? Saadaan mietelause, runo, novelli, haiku, romaani.... Sitten ollaan jo jännän äärellä. Nythän meille avautuu lukematon määrä mahdollisuuksia yhdistellä kuvioita. Jollain matemaattisella kaavalla saataisiin nyt joku hirmuinen 10 potenssiin luku kuinka paljon erilaisia yhdistelmiä on mahdollista luoda. Eli nyt puhutaan jo omaperäisyydestä ja tekijänoikeuksista. Kun lisätään tavalliseen sydämeen muutamia eri kiehkuroita, saadaan sellainen kuvio, jota todennäköisesti ei ole olemassa. Jos tätä kuviota joku kopioi ja väittää omanaan, on mielestäni kyse tekijänoikeuksien rikkomisesta. Sama jos kirjottaisin jonkun tekemän runon uudestaan niin, että muuttaisin vain pari sanaa sieltä täältä.


Jos vaikka tekisimme näistä kaikista edellä olleista sydänkuvioista nyt sukan, niin aika omaperäinenhän siitä tulisi. Mielestäni tämän mallin voisi myydä omana designina eikä siinä olisi mitään kyseenalaista. Eihän tätäkään kuviota toisaalta mikään estä kopioimasta, mutta se onkin sitten omantunnon kysymys, mitä kuviota kehtaa omanaan myydä. Kiitokset henkilölle Facebookissa, jolta lainasin tämän aakkosvertauksen.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti